Wij zijn enthousiast over de landelijke campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’ die PZNL op 14 maart is gestart. Vroegtijdige inzet van palliatieve zorg kan veel betekenen voor ongeneeslijk zieke mensen. Het is ons inziens daarom dus ook belangrijk dat hier meer aandacht voor en bekendheid over is.

De afgelopen jaren hebben wij bij hospice Dignitas ook bemerkt dat de behoefte aan gespecialiseerde palliatieve terminale zorg groeit. De expertise en het deskundige advies van onze coördinatoren hospicezorg, Armel, Ingeborg en Eveline wordt ontzettend gewaardeerd. Hiervoor gaan zij op huisbezoek bij de ongeneeslijk zieke mensen. Deze persoonlijke ontmoeting is erg belangrijk. Er ontstaat een open gesprek en dat wat belangrijk is, mag er zijn. Een goede afstemming van (onze) palliatieve zorg kan er zo gemaakt worden, die ook door ons, vrijwilligers en medewerkers, geboden kan worden.

Om meer bekendheid en aandacht voor palliatieve zorg te bereiken zijn er verschillende acties door PZNL opgestart:

  • Op donderdag 16 maart, vanaf 22:18 uur zendt KRO-NCRV op NPO2 de documentaire “Dying to live” uit. De documentaire gaat over longkankerpatiënt en huisarts Mirjam Willemsen, ook één van de gezichten van de PZNL-campagne.
  • Het nieuwe boek longarts Sander de Hosson “Leven toevoegen aan de dagen” is deze week gepresenteerd.
  • In het gehele land zullen posters zichtbaar worden die verwijzen naar de website https://overpalliatievezorg.nl/