Onze zorg door verpleegkundigen en vrijwilligers

Hospice Dignitas is een plek waar je jezelf mag zijn als de laatste fase van jouw leven is aangebroken. Onze deskundige medewerkers en vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om je dat te laten ervaren. Je wordt bij ons dag en nacht verzorgd door verpleegkundigen en (zorg)vrijwilligers. Zij omringen je met wat je nodig hebt op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Daarnaast staan ze je op allerlei andere manieren bij. Van het maken van een heerlijke maaltijd tot het opvangen van jouw naasten. En dit op een manier die bij je past.

Wil je een impressie van onze hospicezorg? In de video hieronder vertellen een aantal van onze gasten over hoe zij onze zorg en de aandacht die wij geven ervaren.

 

 

Een plek die voelt als thuis

Hospice Dignitas is een plek, die voor onze gasten voelt als een thuis. Er is, letterlijk en figuurlijk, alle ruimte voor je. Er is ruimte om te voelen, ruimte voor verdriet, plezier, humor, rust en samenzijn. We hebben ons hospice sfeervol ingericht en jij als gast hebt alle comfort dankzij de gezellige huiskamer, onze grote tuin en jouw eigen kamer met badkamer. We bieden niet alleen jou een warm thuis, ook jouw partner, kinderen, familie en vrienden zijn in ons hospice altijd van harte welkom.

Bezoekersbeleid

Wij vinden het belangrijk dat je een waardevolle tijd bij ons beleeft. Je jouw naasten kunt ontmoeten en dat je veilig wordt verzorgd. In ons bezoekersbeleid lees je meer over de afspraken die er bij ons zijn.

Medische zorg

Huisarts
Jouw eigen huisarts is ook in ons hospice verantwoordelijk voor de medische zorg. Waar dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld door een te grote reisafstand) is een aantal huisartsen uit Hoorn of omgeving bereid om de zorg over te nemen.  Afhankelijk van jouw medische situatie zal de huisarts wel of niet naar het hospice komen voor behandeling en begeleiding. Jouw huisarts kan ervoor kiezen om telefonisch met de verpleegkundige hierover te overleggen.

Medicatie
De voorgeschreven medicijnen worden, op naam van de gast, besteld bij de Maelson apotheek. Heb je specifieke vragen hierover, neem dan contact op met Ingeborg Immen Of Armel Klitsie, coördinator hospicezorg.

Euthanasie
In ons hospice is het mogelijk (binnen de voorwaarden van de wet- en regelgeving) dat een euthanasie wens van een gast wordt vervuld. Dit kan echter alleen als de eigen huisarts de zorg continueert bij opname in Hospice Dignitas. Indien jouw eigen huisarts de zorg overdraagt aan één van de huisartsen verbonden aan ons hospice, houdt dat in: “dat de euthanasie afspraken, die voor opname in het hospice zijn gemaakt, niet overgenomen worden door de huisarts die de medische zorg in ons hospice gaat verlenen”.

Complementaire zorg

Naast de reguliere verpleegkundige, vrijwillige en medische zorg wordt in ons hospice ook complementaire zorg gegeven aan jou. Dit wordt ook wel aanvullende zorg genoemd. De meerwaarde van deze zorg, waar ook humor toe behoort, is dat het de ontspanning en comfort bevordert. Het wordt ingezet bij bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming. Daarbij staat jouw welzijn voorop.
De afgelopen jaren hebben wij hier veel in ontwikkeld. Op dit moment worden de volgende vormen van complementaire zorg aangeboden:

  • Aromazorg
  • Hand- en voetmassage
  • Gebruik van warme molton deken
  • Humor
  • Muziek
  • Samen lezen, voorlezen

Onze vrijwilliger Greet vertelt waarom humor in de zorg zo belangrijk is en hoe je met de juiste afstemming op onze gast kunt inspelen op een situatie.

 

Ruimte om afscheid te nemen

Wij begrijpen hoe belangrijk en waardevol de laatste fase van jouw leven is. Daarom geven we alle ruimte om goed afscheid te nemen van elkaar en ondersteunen we het proces op een manier die bij je past. We staan stil bij het leven, wie je bent als persoon, hoe je hebt geleefd en op welke manier je afscheid wilt nemen. Wat onze gast en zijn naasten ook ervaren of voelen, hoe de situatie ook is, bij ons kan en mag het er allemaal zijn.

 

Zorg tijdens en na het overlijden

Laatste wensen gesprek
Onze  verpleegkundige bespreekt met jou en jouw naasten de belangrijke aandachtspunten die er zijn tijdens en na jouw overlijden. Er wordt bijvoorbeeld afgesproken wie er gebeld wordt om bij je te waken, welke kleding je na het overlijden aan wilt. Ook jouw persoonlijke wensen omtrent de laatste zorg worden besproken.

Laatste zorg
De laatste zorg betreft het wassen en aankleden na het overlijden. Het is aan jou en de familie om te bepalen wie dat doet. Dit kan met zorg en aandacht door onze verpleegkundigen, samen met jouw familie; als zij dat willen, worden gedaan. Als je dat wilt, wordt er een speciale kaars op jouw kamer neergezet en aangestoken.
Wordt de laatste zorg door onze verpleegkundige gegeven, dan zijn daar kosten aan verbonden. Deze zorg wordt niet betaald uit de zorgverzekering of Wet Langdurige zorg, maar kan wel bij de uitvaartverzekering in rekening gebracht worden. Meer informatie vind je op onze pagina kosten

Opbaring
Het is niet mogelijk om in ons hospice te worden opgebaard.

Met respect stilstaan
De aandacht en het respect voor onze gasten en hun naasten komt op allerlei manieren tot uiting. Als onze gast sterft, steken we een kaars aan in onze kandelaar en laten we de vlam branden totdat de overledene ons huis verlaat. Met een handgemaakte quilt kan eventueel de kist toegedekt worden, als dit is afgesproken. Voor voor een persoonlijk afscheidsmoment en de uitgeleide nemen wij de tijd.

Samen herinneren
Ook na jouw overlijden zijn we er voor jouw naasten. Enige weken na jouw overlijden zal één van onze verpleegkundigen contact met jouw naasten opnemen om na te praten over de tijd die je bij ons was.

We organiseren ook twee keer per jaar een herinneringsmoment, waarbij we op persoonlijke en passende wijze onze gasten herinneren. We staan stil bij wie zij waren en wat ze voor ons betekenen. Samen steken we een kaars aan voor alle bijzondere mensen die we in ons hospice mochten ontvangen en begeleiden.