Onze zorg door verpleegkundigen en vrijwilligers

Hospice Dignitas is een plek waar je jezelf mag zijn als de laatste fase van jouw leven is aangebroken. Onze deskundige medewerkers en vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om je dat te laten ervaren. Je wordt bij ons dag en nacht verzorgd door verpleegkundigen en (zorg)vrijwilligers. Zij omringen je met wat je nodig hebt op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Daarnaast staan ze je op allerlei andere manieren bij. Van het maken van een heerlijke maaltijd tot het opvangen van jouw naasten. En dit op een manier die bij je past.

 

 

Een plek die voelt als thuis

Hospice Dignitas is een plek, die voor onze gasten voelt als een thuis. Er is, letterlijk en figuurlijk, alle ruimte voor je. Er is ruimte om te voelen, ruimte voor verdriet, plezier, humor, rust en samenzijn. We hebben ons hospice sfeervol ingericht en jij als gast hebt alle comfort dankzij de gezellige huiskamer, onze grote tuin en jouw eigen kamer met badkamer. We bieden niet alleen jou een warm thuis, ook jouw partner, kinderen, familie en vrienden zijn in ons hospice altijd van harte welkom.

 

 

Medische zorg

Huisarts
De eigen huisarts is ook in het hospice verantwoordelijk voor de medische zorg. Waar dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld door een te grote reisafstand) is een aantal huisartsen uit Hoorn of omgeving bereid om de zorg over te nemen.  Afhankelijk van jouw medische situatie zal de huisarts wel of niet naar het hospice komen voor behandeling en begeleiding.  Jouw huisarts kan ervoor kiezen om telefonisch met de verpleegkundige hierover te overleggen.

Medicatie
De voorgeschreven medicijnen worden, op naam van de gast, besteld bij de Maelson apotheek. Heb je hierover specifieke vragen, neem dan contact op met Eric Ebbelaar, teamleider verpleegkundigen telefoonnummer 0229 28 20 75.

Euthanasie
In Hospice Dignitas is het mogelijk (binnen de voorwaarden van de wet- en regelgeving) dat een euthanasie wens van een gast wordt vervuld. Dit kan echter alleen als de eigen huisarts de zorg continueert bij opname in Hospice Dignitas. Indien jouw eigen huisarts de zorg overdraagt aan een van de huisartsen verbonden aan het hospice, houdt dat in: “dat de euthanasie afspraken, die voor opname in het hospice zijn gemaakt, niet overgenomen worden door de huisarts die de medische zorg in het hospice gaat verlenen”.

Complementaire zorg

Bij Hospice Dignitas wordt naast de reguliere verpleegkundige, vrijwillige en medische zorg ook complementaire zorg gegeven aan de gast. Het is een aanvulling op onze zorg en kan ingezet worden bij bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming. Het belangrijkste doel is ontspanning en comfort te bevorderen. Het welzijn van jou staat voorop.
De afgelopen jaren heeft Hospice Dignitas hier veel in ontwikkeld. Op dit moment worden de volgende vormen van complementaire zorg aangeboden:

  • Aromazorg
  • Hand- en voetmassage
  • Gebruik van warme molton deken
  • Humor
  • Muziek
  • Samen lezen, voorlezen

Onze vrijwilliger Greet vertelt waarom humor zo belangrijk is en hoe je met de juiste afstemming op onze gast kunt inspelen op een situatie.

 

Ruimte om afscheid te nemen

Wij begrijpen hoe belangrijk en waardevol de laatste fase van het leven is. Daarom geven we alle ruimte om goed afscheid te nemen van elkaar en ondersteunen we het proces op een manier die past bij onze gast. We staan stil bij het leven, wie je bent als persoon, hoe je hebt geleefd en op welke manier je afscheid wilt nemen. Wat onze gast en zijn naasten ook ervaren of voelen, hoe de situatie ook is, bij ons kan en mag het er allemaal zijn.

 

Zorg tijdens en na het overlijden

Laatste wensen gesprek
Onze vrijwilliger geestelijk welzijn of verpleegkundige bespreekt met onze gast en zijn naasten de belangrijke aandachtspunten die er zijn tijdens en na het overlijden. Er wordt bijvoorbeeld afgesproken wie er gebeld wordt om te waken, welke kleding de gast na het overlijden aan wil. Ook persoonlijke wensen omtrent de laatste zorg worden besproken.

Laatste zorg
De laatste zorg betreft het wassen en aankleden van de gast na het overlijden. Het is aan de gast en de familie om te bepalen wie dit doet. Dit kan met zorg en aandacht door verpleegkundigen worden gegeven met de familie; als zij dat willen. Als de gast dat wil dan wordt er ook een speciale kaars op de gastenkamer neergezet en aangestoken.
Indien deze zorg wordt gegeven door onze verpleegkundigen zijn daar kosten aan verbonden. Deze zorg wordt niet betaald uit de zorgverzekering of Wet Langdurige zorg maar kan wel bij de uitvaartverzekering in rekening gebracht worden. Zie voor meer informatie  de pagina kosten

Opbaring
Het is mogelijk om na het overlijden op de gastenkamer te blijven en in ons hospice opgebaard te worden totdat de condoleance of uitvaart plaatsvindt. Dit wordt niet betaald uit de zorgverzekering of Wet Langdurige zorg maar kan wel bij de eventuele uitvaartverzekering in rekening gebracht worden. Zie voor meer informatie  de pagina kosten

Met respect stilstaan
De aandacht en het respect voor onze gasten en hun naasten komt op allerlei manieren tot uiting. Als onze gast sterft, steken we een kaars aan in onze kandelaar en laten we de vlam branden totdat de overledene ons huis verlaat. Met een handgemaakte quilt kan eventueel de kist toegedekt worden, als dit is afgesproken. Voor de uitgeleide en voor een persoonlijk afscheidsmoment neemt ons team de tijd. 

Samen herinneren
Ook na het afscheid zijn we er voor de naasten. Elk kwartaal organiseren we een herinneringsavond. Samen met de naasten, onze medewerkers en vrijwilligers delen we op persoonlijke en passende wijze herinneringen aan onze gasten. We staan stil bij wie zij als persoon waren en wat ze voor ons betekenen. Samen steken we een kaars aan voor alle bijzondere mensen die we in ons hospice mochten ontvangen en begeleiden. Na afloop wordt de tijd genomen om met elkaar wat te drinken en na te praten.