Onze zorg door verpleegkundigen en vrijwilligers

Hospice Dignitas is een plek waar je jezelf mag zijn als de laatste fase van jouw leven is aangebroken. Onze deskundige medewerkers en vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om je dat te laten ervaren. Je wordt bij ons dag en nacht verzorgd door verpleegkundigen en (zorg)vrijwilligers. Zij omringen je met wat je nodig hebt op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Daarnaast staan ze je op allerlei andere manieren bij. Van het maken van een heerlijke maaltijd tot het opvangen van jouw naasten. En dit op een manier die bij je past.

Wil je een impressie van onze hospicezorg? In de video hieronder vertellen een aantal van onze gasten over hoe zij onze zorg en de aandacht die wij geven ervaren.

 

 

Een plek die voelt als thuis

Hospice Dignitas is een plek, die voor onze gasten voelt als een thuis. Er is, letterlijk en figuurlijk, alle ruimte voor je. Er is ruimte om te voelen, ruimte voor verdriet, plezier, humor, rust en samenzijn. We hebben ons hospice sfeervol ingericht en jij als gast hebt alle comfort dankzij de gezellige huiskamer, onze grote tuin en jouw eigen kamer met badkamer. We bieden niet alleen jou een warm thuis, ook jouw partner, kinderen, familie en vrienden zijn in ons hospice altijd van harte welkom.

Bezoekersbeleid

Wij vinden het belangrijk dat je een waardevolle tijd bij ons beleeft, je jouw naasten kunt ontmoeten en dat je veilig wordt verzorgd. In ons bezoekersbeleid lees je meer over de afspraken die er bij ons zijn.

Medische zorg

Huisarts
De eigen huisarts is ook in ons hospice verantwoordelijk voor de medische zorg. Waar dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld door een te grote reisafstand) is een aantal huisartsen uit Hoorn of omgeving bereid om de zorg over te nemen.  Afhankelijk van jouw medische situatie zal de huisarts wel of niet naar het hospice komen voor behandeling en begeleiding.  Jouw huisarts kan ervoor kiezen om telefonisch met de verpleegkundige hierover te overleggen.

Medicatie
De voorgeschreven medicijnen worden, op naam van de gast, besteld bij de Maelson apotheek. Heb je specifieke vragen hierover, neem dan contact op met Ingeborg Immen Of Armel Klitsie, coördinator hospicezorg.

Euthanasie
In ons hospice is het mogelijk (binnen de voorwaarden van de wet- en regelgeving) dat een euthanasie wens van een gast wordt vervuld. Dit kan echter alleen als de eigen huisarts de zorg continueert bij opname in Hospice Dignitas. Indien jouw eigen huisarts de zorg overdraagt aan een van de huisartsen verbonden aan ons hospice, houdt dat in: “dat de euthanasie afspraken, die voor opname in het hospice zijn gemaakt, niet overgenomen worden door de huisarts die de medische zorg in ons hospice gaat verlenen”.

Aanvullende zorg

Naast de reguliere verpleegkundige, vrijwillige en medische zorg wordt in ons hospice ook aanvullende zorg gegeven aan jou. De meerwaarde van onze aanvullende zorg, waar ook humor toe behoort, kan ingezet worden bij bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming. Het belangrijkste doel is de ontspanning en het comfort te bevorderen. Het welzijn van jou staat voorop.
De afgelopen jaren hebben wij hier veel in ontwikkeld. Op dit moment worden de volgende vormen van aanvullende zorg aangeboden:

  • Aromazorg
  • Hand- en voetmassage
  • Gebruik van warme molton deken
  • Humor
  • Muziek
  • Samen lezen, voorlezen

Onze vrijwilliger Greet vertelt waarom humor zo belangrijk is en hoe je met de juiste afstemming op onze gast kunt inspelen op een situatie.

 

Ruimte om afscheid te nemen

Wij begrijpen hoe belangrijk en waardevol de laatste fase van jouw leven is. Daarom geven we alle ruimte om goed afscheid te nemen van elkaar en ondersteunen we het proces op een manier die bij je past. We staan stil bij het leven, wie je bent als persoon, hoe je hebt geleefd en op welke manier je afscheid wilt nemen. Wat onze gast en zijn naasten ook ervaren of voelen, hoe de situatie ook is, bij ons kan en mag het er allemaal zijn.

 

Zorg tijdens en na het overlijden

Laatste wensen gesprek
Onze vrijwilliger geestelijk welzijn of verpleegkundige bespreekt met onze gast en zijn naasten de belangrijke aandachtspunten die er zijn tijdens en na het overlijden. Er wordt bijvoorbeeld afgesproken wie er gebeld wordt om te waken, welke kleding de gast na het overlijden aan wil. Ook jouw persoonlijke wensen omtrent de laatste zorg worden besproken.

Laatste zorg
De laatste zorg betreft het wassen en aankleden van de gast na het overlijden. Het is aan jou en de familie om te bepalen wie dit doet. Dit kan met zorg en aandacht door verpleegkundigen worden gegeven samen met jouw familie; als zij dat willen. Als de gast dat wil dan wordt er ook een speciale kaars op de gastenkamer neergezet en aangestoken.
Indien de laatste zorg door onze verpleegkundigen wordt gegeven, dan zijn daar kosten aan verbonden. Deze zorg wordt niet betaald uit de zorgverzekering of Wet Langdurige zorg maar kan wel bij de uitvaartverzekering in rekening gebracht worden. Meer informatie vind je op onze pagina kosten

Opbaring
Het is momenteel niet mogelijk om in ons hospice te worden opgebaard.

Met respect stilstaan
De aandacht en het respect voor onze gasten en hun naasten komt op allerlei manieren tot uiting. Als onze gast sterft, steken we een kaars aan in onze kandelaar en laten we de vlam branden totdat de overledene ons huis verlaat. Met een handgemaakte quilt kan eventueel de kist toegedekt worden, als dit is afgesproken. Voor de uitgeleide en voor een persoonlijk afscheidsmoment neemt ons team de tijd.

Samen herinneren
Ook na het afscheid zijn we er voor jouw naasten. Een aantal keer per jaar organiseren we een herinneringsavond. Samen met de naasten, onze medewerkers en vrijwilligers delen we op persoonlijke en passende wijze herinneringen aan onze gasten. We staan stil bij wie zij waren en wat ze voor ons betekenen. Samen steken we een kaars aan voor alle bijzondere mensen die we in ons hospice mochten ontvangen en begeleiden. Na afloop wordt de tijd genomen om met elkaar wat te drinken en na te praten.