De kamer staat vol met bloemen en overal hangen kaarten. Op het bed zit Jenny Rottschafer. Ze draagt een kleurige blouse en een mooie ketting. Haar vrolijke lach klinkt door de ruimte. Het bezoek gaat net weg. ‘Dag lieve schat,’ klinkt het vanaf het bed.

Jenny krijgt zoveel bezoek dat haar zonen Edwin en Patrick en schoondochters Jane en Kimberly een planning hebben gemaakt. “We zijn Jehovah’s getuigen en er komen veel mensen van onze geloofsgemeenschap op bezoek. Daarnaast komen ook mijn eigen kinderen, schoondochters en kleinkinderen Rayan en Jacy natuurlijk vaak langs. En weet je wat zo bijzonder is: ze zijn allemaal welkom bij Dignitas en worden gastvrij ontvangen door de vrijwilligers.”

Betrokken

De zorg voor anderen loopt als een rode draad door Jenny’s leven. Zo nam ze haar dementerende moeder in huis, zorgde ze voor haar buurvrouw en haar man Dries toen hij ziek werd. “Nu wordt er voor mij gezorgd en daar ben ik heel dankbaar voor. Van de verpleegkundigen tot de vrijwilligers: iedereen is even betrokken en lief. Er zijn zoveel voorbeelden, maar ik zal er één geven. Ik was laatst mijn trouwring verloren. Ze hebben overal gezocht: onder het matras tot achter de koelkast, totdat hij werd gevonden! Zo lief!”

Wensambulance

Een van de foto’s aan de wand is onlangs gemaakt toen Jenny met de wensambulance op pad ging. “Toen ik hier kwam, kreeg ik een map met allemaal informatie, waaronder een folder over de wensambulance. Ik wilde zo graag nog een keer naar Emmen en het centrum van mijn geloofsgemeenschap bezoeken. Daar heb ik namelijk met mijn man jarenlang als vrijwilliger gewerkt, dus dat was echt ons tweede thuis. De vrijwilligers regelden alles voor mij. En ook de verpleegkundige en de twee chauffeurs van de ambulance waren geweldig. Samen met mijn familie heb ik een heerlijke dag gehad, waar veel werd gedeeld en gelachen.”

Respect voor elkaar

Respect en begrip zijn belangrijke thema’s in Jenny’s leven. “Vanuit mijn geloof heb ik geleerd respect en begrip voor de ander te hebben. Dat voel ik hier ook. Ze vragen aan mij hoe ik dingen het liefst heb, bijvoorbeeld hoe ik de dag wil beginnen. En als ik met mijn kinderen en kleinkinderen een keer gezellig samen pizza wil eten, dan kan dat ook. Die liefdevolle aandacht en goede sfeer voel ik niet alleen, maar ook mijn bezoek.”

Jenny Rottschafer
24 april 1942 – 6 november 2023