Via de tuindeur van zijn kamer kan Hans Pol zo de tuin van Dignitas in. Iets waar hij graag gebruik van maakt, want hij geniet van de natuur. Als hij op het terras zit, begroet het vroege voorjaar hem met een lentezonnetje en de eerste bloeiende bloemen.

Hans Pol heeft altijd de natuur om zich heen gehad. Zijn huis staat namelijk op de Bobbeldijk en dat biedt hem in elk jaargetijde een prachtig uitzicht. “Ik heb altijd gezegd: ik ga mijn huis nooit uit. Maar ik was al een tijdje ziek en ondanks de hulp van de thuiszorg ging het op een gegeven moment niet meer. Ik heb mijn huisarts gebeld en al snel kon ik in Dignitas terecht. Nu ik hier ben, besef ik dat ik mijn huis niet echt heb verlaten; het is een stuk van mij en dat neem ik mee, waar ik ook ben.”

Uitzichten

Hans heeft in zijn leven heel wat verschillende uitzichten gehad. Als jongeman vervulde hij zijn diensttijd in Nieuw-Guinea. “Nog steeds heb ik contact met mijn dienstmaten uit die tijd. Toen ik terugkwam in Nederland, ging ik als ober werken in het Kurhaus in Scheveningen. Een leuke baan, maar ik wilde wat van de wereld zien. Daarom ging ik aan de slag als steward op het cruiseschip de SS Rotterdam van de Holland-Amerika Lijn.”

Veel gereisd

Op het beroemde cruiseschip de SS Rotterdam maakte Hans flink wat mijlen en zag hij een groot deel van de wereld. Vanzelfsprekend stapten er ook bekende mensen bij de SS Rotterdam aan boord, maar zoals het een goede gastheer betaamt klapt Hans daar niet over uit de school. “Na een paar jaar besloot ik weer aan wal te gaan en settelde ik mij in Amsterdam. In het bruisende uitgaansleven van Amsterdam ontmoette ik mijn partner. Samen kochten we het huis op de Bobbeldijk.” In 1976 verliet Hans de horeca en ging hij aan de slag bij Rank Xerox. “Daar gaf ik leiding aan het telefoonteam. Ik heb daar een fantastische tijd gehad.” Dat Hans daar een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten, blijkt wel uit de kaarten die hij nu in Dignitas van oud-collega’s krijgt.

Gastvrijheid

“Op mijn 58ste ging ik vervroegd met pensioen. Dat gaf mij tijd voor mijn hobby’s, zoals fotografie en muziek. Mijn partner en ik hebben toen ook nog veel gereisd.”
Hoe ervaart Hans, met zijn ervaring in de horeca en gastvrijheid, de dienstverlening van Dignitas? “Er is dag en nacht zorg. Het is een prettig gevoel om te weten dat ik niet alleen ben. Als ik met iets zit, bespreek ik dat met de verpleging of de vrijwilligers. ’s Avonds eet ik gezellig in de huiskamer. Ik voel mij als een oliesjeik die op het dek van een cruiseschip zit en langs Griekse kusten vaart,” vat Hans het met een glimlach samen.

Hans Pol

16 april 1941 – 18 september 2021

 

Disclaimer
Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking aan derden van dit verhaal en deze foto’s is niet toegestaan zonder toestemming van hospice Dignitas.